Jesteś tutaj: Home
W dniach 18-19 marca 2021 roku odbył się finał Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Udział w niej wzięli uczniowie naszej szkoły – Agnieszka Poncyleusz z klasy trzeciej oraz Kamil Stańczak z klasy czwartej, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Temat przewodni olimpiady brzmiał: „Współczesne oblicze cukrzycy i jej leczenie”. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 30 najlepszych uczniów liceów i techników z całej Polski. Zadaniem finalistów było przeprowadzenie procesu technologicznego, obliczenie wartości energetycznej przygotowanej potrawy oraz poprawienie jadłospisu w obecności komisji egzaminacyjnej. Uczeń naszej szkoły, Kamil Stańczak, uzyskał największą ilość punktów z tej części zawodów centralnych. W klasyfikacji końcowej Agnieszka Poncyleusz zajęła 12 miejsce i zdobyła tytuł laureata, natomiast Kamil Stańczak znalazł się w finałowej szóstce, ostatecznie zajmując 2 miejsce.
Nasi laureaci w nagrodę otrzymali indeksy na kierunki związane z żywieniem i żywnością na wybraną uczelnię wyższą w Polsce. Zostali również zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, uzyskując wynik 100%. Ponadto nasi laureaci otrzymali nagrody pieniężne i rzeczowe. Do olimpiady uczniowie przygotowywali się pod kierunkiem nauczycielek naszej szkoły: pani Katarzyny Szeląg i pani Ewy Jedynak w ramach Koła Wiedzy o Żywieniu.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Terminy postępowania rekrutacyjnego na rok szkolny 2021/202289.19 KB
Terminy składania dokumentów286.23 KB
Rozporządzenie MInistra Edukacji Narodowej z dnia 12 sierpnia 2020 r. 330.69 KB
Oświadczenie o wielodzietności rodziny kandydata331.42 KB
Oświadczenie o samotnym wychowywaniu kandydata264.16 KB
Informator edukacyjny 2021/20224.27 MB
Informacja dla kandydatów do szkół ponadpodstawowych powiatu otwockiego127.33 KB
Adres strony do logowania dla kandydatów - https://otwock.edu.com.pl